Latest Articles

/ August 6, 2015 / 1 Comment

Cats love MoMo (Part 1)

Μέσα από υφάσματα, δαντέλες, κλωστές και την αγάπη της Στέλλας για τη φύση, δημιουργήθηκε η ''MoMo''. Για εμάς, είναι μία υπέροχη συλλογή από backpacks και totebags. Για τη Στέλλα όμως, η MoMo είναι η αγαπημένη της ηρωίδα, η οποία τη σώζει κάθε φορά από τους ''κλέφτες της δημιουργικότητας''.. Ας τη γνωρίσουμε!


1. Πες μας λίγα λόγια για σένα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Από παιδί είχα ανάγκη να δημιουργώ, να κατασκευάζω, να ζωγραφίζω και να γράφω. Η γιαγιά μου που ήταν μοδίστρα και δασκάλα ραπτικής, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που μου έμαθε να ράβω με βελόνα, κλωστή και δαχτυλίθρα και ο λόγος που αγάπησα τόσο την ραπτική!
Αποφοίτησα από το τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών της ΣΓΤΚΣ, μέσω της οποίας γνώρισα και θαύμασα τη χαρακτική και τη μεγάλη ιστορία της, την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, τη μεταξοτυπία, την τυπογραφία και πολλά ακόμα.
Παράλληλα με τη σχολή παρακολούθησα σεμινάρια ραπτικής και αργυροχρυσοχοίας (που τελικά δεν ήτανε για μένα!). Μετά την αποφοίτησή μου πίστευα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη γραφιστική αλλά αυτό από μόνο του μου άφηνε ένα μεγάλο κενό γιατί έπρεπε να αφήσω πολλά άλλα πίσω μου. Μικρές φωνούλες μέσα μου που έγιναν μεγάλες, μου είπανε να ζωγραφίσω, να ράψω, να τυπώσω και να λερώσω τα χέρια μου για να νιώσω ευτυχισμένη και πλήρης! 

2) Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το σχεδιασμό και τη δημιουργία αξεσουάρ;
Οι τσάντες πλάτης και τα όμορφα τετράδια ήταν πάντα αδυναμία μου. Άρχισα να ράβω μόνη μου αλλά μου έλλειπε η τεχνογνωσία. Παρακολούθησα σεμινάρια κατασκευής τσάντας και εκεί βρήκα κάποιες βάσεις να πατήσω. Έκανα αμέτρητα λάθη, ξήλωσα, πέταξα τσάντες στα σκουπίδια από τα νεύρα μου και τις ξαναέραψα από την αρχή! 'Ολα αυτά τα λάθη φυσικά μου έμαθαν και μου μαθαίνουν πολλά! Κάθε τσάντα είναι μία πολύπλοκη κατασκευή, ένα παζλ με πολλά κομμάτια που πρέπει να μπουν στη σωστή θέση για να σταθεί σωστά. Αυτό κρατάει πάντα το ενδιαφέρον μου αναλλοίωτο!

3) Πώς προέκυψε η ιδέα του ''MoMo'';
H ιδέα του ΜοΜο υπήρχε πάντα μέσα μου σε έναν ιδεατό κόσμο, εκεί που αγαπάς αυτό που κάνεις!! Υπήρχε κάτω από απογοητεύσεις , πίσω από κλειστές πόρτες και σε αυτά τα όνειρα που κάνουμε και χαμογελάμε! Δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη μου για ένα χώρο δημιουργίας χωρίς όρια και δεσμεύσεις, που μέσα του θα χωρούσαν όλες οι τεχνικές που αγαπώ και όλες αυτές που θα εξερευνήσω στο μέλλον. Δεν ήθελα απλά να ράψω μία τσάντα. Ήθελα να τυπώσω το δικό μου ύφασμα, να ζωγραφίσω , να χαράξω, να κεντήσω, να δημιουργήσω με τα χέρια μου από το μηδέν. 


4) Γιατί διάλεξες το όνομα ''MoMo'', τι κρύβεται πίσω από αυτό;
Η Μόμο είναι η ηρωίδα από το ομώνυμο βιβλίο του Μιχαέλ Έντε που μου έδωσε μια καλή μου φίλη πριν χρόνια. Τότε ήταν απλά ένα όμορφο, αλληγορικό παραμύθι για ένα κορίτσι που έσωσε τον κόσμο από τους κλέφτες του χρόνου! Ύστερα από μία καταπιεστική εμπειρία σε έναν εργασιακό χώρο αποφάσισα να προσπαθήσω να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, ή τώρα ή ποτέ! Το ονόμασα ΜοΜο γιατί αυτή θα με έσωζε από τους κλέφτες της δημιουργικότητας! 

5) Πες μας λίγα λόγια για τη συλλογή σου.
Η συλλογή μου είναι μονίμως σε εξέλιξη. Κυλάει με τις εποχές! Μέχρι τώρα αποτελείται από μία σειρά backpacks και tote bags. Σκοπός μου ήταν να κατασκευάσω άνετες και σταθερές τσάντες πλάτης, με εύκολο άνοιγμα ώστε να ακολουθούν τους γρήγορους ρυθμούς και την αυξημένη ενέργεια που νοιώθουμε το καλοκαίρι και την άνοιξη! Είναι εμπνευσμένες από τις ψάθινες τσάντες που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες για να συλλέγουν τη σοδειά τους, και τις εξυπηρετικότατες τσάντες αγοράς! Οι tote είναι οι τσάντες του καλοκαιριού που όλοι αγαπάμε για την ευκολία τους!Για μένα είναι επίσης ένας μεγάλος καμβάς που μου επιτρέπει να ζωγραφίσω και να τυπώσω μεγαλύτερα σχέδια!

6) Ποιος ή τι σε εμπνέει;
Εμπνέομαι πολύ από τη φύση. Θαυμάζω την Άνοιξη, το ξύπνημα και τη γέννηση. Η αυλή μου και ο μικρόκοσμός της έχουν πάντα μεγάλη επιρροή πάνω μου, η γεωμετρία, οι αρμονίες, οι αντιθέσεις, τα απολαυστικά ντοκιμαντέρ, οι ακανόνιστες γραμμές και σχήματα. Σχεδόν όλα σε αυτό τον κόσμο μπορούν να μου δώσουν έμπνευση! Συλλέγω κλαράκια , πέτρες, βελανίδια, κοχύλια. Ακόμα βάζω στα βιβλία μου λουλούδια και φύλλα! Πολλά από αυτά έχουν γίνει στάμπες ή ζωγραφιές!


7) Εκτός από το σχεδιασμό και τη δημιουργία αξεσουάρ, με τι άλλο θα μπορούσες να ασχολείσαι;
Σίγουρα με κάτι χειρωνακτικό! Θα μου άρεσε πολύ να ασχολούμαι με το ξύλο, να κατασκευάζω έπιπλα. Επίσης η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία ήταν από τα αγαπημένα μου μαθήματα στη σχολή και σίγουρα θα ασχοληθώ ξανά με αυτή την πανέμορφη τέχνη.

8) Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό;
Αγαπώ πολλές τεχνικές οπότε δεν μπορώ να ορίσω ένα υλικό σαν αγαπημένο μου! Τα υφάσματα έχουν ξεχωριστή θέση μέσα μου! Τα συλλέγω, τα διαλέγω με προσοχή και τα ερωτεύομαι! Επίσης το φρέσκο λινόλεουμ, τα μελάνια και η μυρωδιά τους, το χαρτί, οι δαντέλες, οι κλωστές για κέντημα! Ο φελλός είναι από τις τελευταίες μου αγάπες..η υφή του μου θυμίζει ξύλο , εναρμονίζεται τέλεια με τις στάμπες μου και κάνει φοβερή αντίθεση με τα χειμωνιάτικα υφάσματα. Επίσης είναι σταθερός και ανθεκτικός!

9) Πες μας λίγα λόγια για την τεχνική που χρησιμοποιείς. 
Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη και δημιουργική διαδικασία! Ξεκινάει πάντα με μολύβι και χαρτί. Μεταφέρω το σχέδιο μου στο λινόλεουμ και το χαράζω με τα εργαλεία. Κάποιες φορές χαράζω και κάποιο δάχτυλό μου μαζί! Με την στάμπα αυτή τυπώνω τα υφάσματα. Κάθε επανάληψη του σχεδίου τυπώνεται ξεχωριστά και έχει το δικό της χαρακτήρα! Αφού στεγνώσουν τα μελάνια και σιδερωθούν καλά, τα ράβω! Επέλεξα να τυπώνω με αυτή την τεχνική γιατί αγαπώ τόσο τη διαδικασία δημιουργίας του χαρακτικού όσο και το απρόβλεπτο αποτέλεσμα του τυπώματος! Δεν είναι ποτέ ίδιο με το προηγούμενο και είναι αισθητικά πανέμορφο, σαν ξεθωριασμένο από το χρόνο! Ιστορικά η χαρακτική (η ξυλογραφία πιο συγκεκριμένα) είναι από τις αρχαιότερες μεθόδους εκτύπωσης και από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, καθώς κατέστησε δυνατή την αναπαραγωγή βιβλίων, τα οποία μέχρι τότε ήταν χειρόγραφα και για λίγους! Ακόμα παλαιότερα στην Κίνα χρησιμοποιούσαν αυτή την τέχνη για την διακόσμηση πανέμορφων υφασμάτων!


10) Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι, από τη συλλογή;
Μέχρι τώρα νομίζω πως είναι η Nadia's bubbles! H ιδέα μου ήρθε ενώ σιδέρωνα υφάσματα. Είναι μία ξεχωριστά βαρετή στιγμή αυτή γιατί μπορείς ταυτόχρονα να κάνεις πολύπλοκες σκέψεις ή ακόμα και να τραγουδάς με πάθος! Στην υλοποίηση της ιδέας συμμετείχε η φίλη μου η Νάντια, η οποία πόζαρε με χάρη και έκανε τεράστιες φούσκες ασταμάτητα!!

11) Backpacks ή totebags? 
Δεν μπορώ να διαλέξω ανάμεσά τους. Τις φοράω και τις δύο κατά περίσταση. Τα backpacks σου ελευθερώνουν τα χέρια και μπορούν να κουβαλήσουν μεγάλο βάρος και πολλά πράγματα, από βιβλία και μπλοκ, μέχρι τα ρούχα σου για διανυκτέρευση!! Μπορείς να κάνεις ποδήλατο, μεγάλες βόλτες , εξερευνήσεις, εκδρομές! Οι tote είναι για καταστάσεις που δεν θέλεις πολλά μαζί σου. Είναι απλές, ανάλαφρες και όμορφες τσάντες! Μου θυμίζουν πάντα καλοκαίρι, παγωτό και θάλασσα!!

12) Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Πολλά!! Πέρα από τα καινούργια σχέδια σε τσάντες, στα άμεσα σχέδιά μου είναι να φτιάξω είδη σπιτιού με τυπώματα, μαξιλαράκια, καδράκια τυπωμένα σε όμορφα χαρτιά με σπόρους και tea towels. Το κύριο πλάνο είναι να με γεμίζει αυτό που κάνω και να συνεχίσω να ζωγραφίζω, να τυπώνω και να ράβω με πολύ χαρά και αγάπη!!

** Φέτος η ΜοΜο γίνεται ενός, και μας ετοιμάζει όμορφο giveaway. Έρχεται την Παρασκευή!

Special thanks to Stella from MoMo
photos by: MoMo

1 comment:

  1. Υπέροχο ποστ!! Πανέμορφες τσάντες!!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ReplyDelete

Follow as on Instagram

Contact Form

Name

Email *

Message *

About Me

Instagram

Sidebar Posts

Popular Posts

Category